2013. október 3., csütörtök

Daniell IV/11. - Ébredő tavasz

- Mit fogtál? - villantott bele elém toppanva a barna papír-táskába.
- Ember vadász - közöltem velősen, miközben üres balommal mellkason csapdostam magam, mint egy gorilla alfa-hím. Habár csöppet elméreteztem a csapást és belesajogtak a bordáim, de legalább ő teli szájjal kacagott, s így én is vele tudtam vigyorogni, horpadt tüdőm ellenére.
- Hadizsákmány? - próbált továbbra is a szatyorba leskedni.
- Yakitori. Sokat küzdöttem velük, de én nyertem.
A helyes megfogalmazás, hogy nem a száját, hanem az arcát nyalta körbe.
- És és és a kerekben? - böködött a tartókra.
- Tejszínes sárgadinnye krémleves.
Fennakadtak a szemei.
- Te Ryu... Milyen étteremben voltál te?
- Ezt azért akarod tudni, mert úgy véled, a két étel nem beszerezhető egy fedél alatt?
- Aham.
- Ha mindenáron származtatni akarod valahonnan ma esti táplálékunkat, akkor megjutalmazlak a tudással. A csirke a roppant frappáns módon Sarki Hammolda névre keresztelt szolgáltatóegységből lett elhozva cserekereskedelem útján. Az említett gyümölcsnass pedig egy másik sarok Instant Finomságok nevet viselő kétszer két négyzetméteres üzletében csapódott hozzám.
- Hm. Gumicukros pite?
- Elfogyott. Ez a halvány barackszín lötyi tartalmazta a legtöbb műanyagot, így gondoltam, megleplek vele. Tudom, hogy imádod.
Rám mosolygott, s én vissza neki.
- Na? - biccentett a kocsi felé.
Megindultunk, komótos léptekkel a tintakék ég leple alatt.
- A fejemben - közölte mosolyogva és az égre emelte az arcát - a csillagok ránk szórják a morzsáikat. Csillagporos a hajam? - dugta az orrom alá a feje búbját.
- Csupa csillám - néztem a kócos mézfürtök közé és ajkaim önkéntelenül hajoltak, hogy megcsókolják azt a bolondos kobakot... de nem kaptak engedélyt tőlem, s ő újra egyenesen sétálgatott mellettem az úton.
- Daniell...
- Kérdezhetek valamit?
- Oh. Persze.
- Te is voltál már toll és... Nem az írós féle! Pihe. Olyan, mint egy madárpihe. Tudod, hogy értem?
- Nem igazán.
- Felkap egy fuvallat. Utazol a hátán, ringat a karjában, lábával dekázgat veled, majd egy másik szellő lopkod el, s ő hógolyónak használ, úgy görget... hogy... nem tehetsz semmit, mert te vagy a toll. Te csak utazol, és próbálsz nem leesni. Nem fejre állni... Igyekszel, hogy megüld a levegő hullámát. Hogy a hátán maradj, ha langyos szellő, ha viharos forgatag... Hogy szállj vele, és ne hullj alá a porba... Ryu... Tudom, hogy te voltál már pihe...
És akkor megértettem, mire gondol.
- Voltam. Voltam pihe.
- Ryu... Kérdezhetek?
- Volt kibe kapaszkodni. - Miért kelljen kimondania, ha úgyis tudom, mi kívánkozik a felszínre? - Úgy, életem, hogy bár akkoriban úgy éreztem, minden és mindenki összeesküdött ellenem, volt, aki megtartott. Nekem egyetlen ember elég volt hozzá. Daniell, melletted tucatnyian vannak, akikre mindig, mindenben számíthatsz. Fantasztikus szülőket kaptál, a nővéred imád téged, barátaid mennyisége megszámlálhatatlan. Hiszem, hogy aki megkapja a mosolyod, annak te már nem pusztán egy ismerős vagy. Rengetegen állnak melletted, és pont ezért, kincsem, én voltam pihe, talán vagyok is, de a te toll-léted csupán két pillantás. Mert ha el is ragad a szél néha pár őrült pörgésre... van, aki utánad kap, és a tenyerébe zárva megóv attól, hogy elvigyen a vihar.
- Ryu, én...
- Daniell, szeretném tudni, hogy állunk most.
Azt hiszem, ezt csak így lehetett. Pillantásom előre szegezve a betonútra, körítés és bevezetés nélkül, durr a közepébe... Ezt csak így lehetett.
- Azt hiszem, most értünk oda, hogy tisztáznunk kell az elmúlt idők eseményeit. Daniell, más fénybe helyeződtek a dolgok, mint voltak fél nappal ezelőtt és... nekem tudnom kell, merre tovább.
- Hogy érted ezt?
Tudtam, hogy az arcomat kémleli. Megérzem, ha néz, hiszen mintha cirógatnának a sugarai, és én mégsem viszonoztam. Lehet, hogy úgy már nem menne a beszéd.
- Furcsa dolgokat produkál az élet. Mindig csak szépet kívántam neked adni, Daniell, mert ez jár neked. Csak ami szép. Ennek ellenére, bár tudtomon kívül, de hozzásegítettelek életed legborzasztóbb élményéhez és... azt hiszem, ez sok mindent megváltoztat. - Azért álltam csak meg, mert mellettem megszűnt sercegni a kavics. Daniell megállt, ezzel kikényszerítve tekintetemet. Mögöttem egy lépésre eresztett gyökeret a lába. Szemöldöke magasan trónolt homloka közepén s én belenéztem viharvad, zabolátlan szürkéjébe... - Én tiszta szívemből szeretlek, de azt hiszem, ezen a ponton ez már nem elég.
- Miért mondod ezt?
- Azért, mert a hátunk mögött lévő események ezt mondatják velem. Azért, mert az elmúlt hetek tükrében nem mondhatok mást.
- Zűrös volt...
- Nem kifejezés. És még nincs vége.
- Ryu, én...
- Nem! Ne. Daniell, kérlek, ne érts félre, én most nem szemrehányást teszek és nem is számon kérek... Én csak szeretném neked megkönnyíteni...
- Mit?
- A... következő lépést.
- Ami?
- El.
- Tőled?
- Tőlem.
- Nem akarok.
- Daniell, hidd el nekem, hogy a szívem üvölt, hogy bólintsak, hogy akkor jó és zárjam el a téma további folyását, de az eszem tudja, hogy nem oldanánk meg vele semmit. Életem... Ha tíz perccel később érek haza, te már nem lettél volna ott. Megköszönöm, hogy megkaptam a lehetőséget, hogy emésszem kicsit és... én elengedlek, Daniell. Szóljon két hétre, vagy... örökre. Nem, mert ez a helyes, vagy mert annyira könnyű... mert hidd el... azt hiszem, ez a világ legnehezebb dolga, de... ha az ember képes belátni, hogy akinek a szívét-lelkét adta... az boldogabb lehetne nélküle... Egy ilyen helyzetben, aki igazán szeret, az nem száz lakatra zárja az ajtót, hanem kitárja még az ablakot is.
El kellett fordulnom, mert nem bírtam tovább állni azt a vádló tekintetet, így újra a sötét távolt néztem. A beláthatatlan semmit és szemem előtt lassan összefolyt végtelenje...
- Ryu...
- Igen?
- Két óra.
- Tessék?
- Két órája kész voltam a csomagokkal... Ha el tudtam... Ha el akartam volna menni, már két órával azelőtt megtehettem volna, hogy te hazaértél. Ha képes lettem volna rá, megtehettem volna... Én elkezdtem pakolni, Ryu. Ruhákat, meg a dolgaimat és aztán... Azt láttam, hogy tele a táskám és Perec lelökte a körhintát és megszólalt a dala és forogtak körbe-körbe-karikába, a kis fuvolasíp meg csak játszotta és játszotta a dalt és rám szitált a most, ráestek a nyakamra a hetek és olyan nehéz lett, úgy nyomott… És néztem őket forogni és forogni és nem tudtam, miért nem állnak meg és csak aztán jöttem rá, hogy mindig újra felhúzom, hogy játsszon nekem a kicsi síp és néztem, ahogy színezik és fényei vannak és megláttam a patákon az apró pöttyköveket és hogy a nyergük is kicsi ékszer és mentek körbe és körbe és én elképzeltem, hogy letekernek rólam valamit a karikázással és néztem és tekerték... Néztem és tekerték... És rájöttem, hogy nem a polcok az üresek... Én vagyok az üres. Csukva van a szemem, még ha azt is látod, hogy nézek. Nem látok, csak vissza... a sötétbe és akkor megpróbáltam nem hátra, csak előre, de nem ment... Hiába akartam, de nem ment, és ahogy táncoltak a nyihák és egyre többnek és egyre szebbnek láttam és rájöttem, hogy bár már néztem előtte is, látni csak akkor kezdtem. Hogy még orruk is van és hogy a sörényüknek szálaik... És elszaladt a szemem előtt az, ami ott volt már akkor is, mikor megkaptam... Ott volt benne...
Tátott szájjal és kattogó fogaskerekekkel próbáltam kivenni a betűhalomból pár összefüggő, logikus mondatot és vártam, hogy tovább csűri-csavarja. Szemöldököm gyanítom inkább kihullott, minthogy feljebb akarjon kúszni... De elzárták a csapot. Daniell szája tátva maradt és csak a lábát nézte, majd az enyémet vizslatta.
- Igen? - néztem rá döbbenten várakozva és ő rám meresztette a szemeit.
- Hol a macska?

S akkor szívszerelmem és én elhajítva jövőnk megvitatását, Perec-felkutatásba kezdtünk. Ő ciccegett kerítéseken és én csúsztam bokrok alatt. Kocsik kereke mögé leskedtünk, és Daniell gajdolta, hogy Perecicc. Hajtottunk fel követ, átnéztük a környező utcákat, visszamentünk a házba, átnyaltuk a kertet... és már igazán nem tudtam, merre tovább.
Visszacaplattunk a kiindulási pontunkra, hogy onnan újra szisztematikusan átgereblyézzük a környéket, amikor...
- Perecicc! - zörgette az alacsony tujákat Daniell, egyre nagyobb pánikkal a vonásain.
- Várj...
- Perec!
- Csss! Várj már...
- Pere...
Ekkor odanyúltam és tenyeremet hangfogónak használva finoman lecsitteltem.
- Hallgasd... Azt hiszem, valamelyik fán... - futtattam körbe a szemem az alig rügyes zöldeken, már ahogy az éj és a lámpák fénye engedett kémlelni - ...dalol egy macskamadár... - és akkor megleltem. A méretes fa ágainak sűrűjében, aminek a tövébe parkoltam, megvillant a zöld lámpáspár. Mint egy mini reflektor fénye. Megfogtam kedvesem fejét, és finoman megfordítottam. - Ott a dö... macskád.
Perecünk - lakásmacska lévén - kétségbeesetten, mind a húsz karmával a méretes ágat markolta, és szőrös pofáján olyan riadtság ült, hogy az még nekem is feltűnt... Nemhogy kedvesemnek.
- Lehozom - és ahogy startot vett, azt kellett hinnem, hogy komolyan gondolja.
- Hé, hé, hó! - martam a balja után és magam mellé penderítettem. - És mondd, a fogaddal szeretnéd megmászni ezt a monstrumot? - böktem a fára. - Vagy az akaraterőddel eltorzítod a teret, hogy Pereced tappancsa könnyen érje a talajt?
- Fel kell menni érte, mert nem tud lejönni!
- Ccc, macska...
- Városi macska! Még madarat is csak a tévében látott, nemhogy fát! Lehozom.
Daniell újra kilőtt és én újra megtörtem a lendületét.
- Hogy is tervezed azt a talajra rakást? Fogod a kocsit és nekihajtasz a fának? Inkább maradj itt és fogd ezt.
Azzal egyetlen mozdulattal lehántottam a kabátom és a vállára kampóztam.
- Mit csinálsz?
Szép, ezüstszürke íriszek.
- Lehozom a szőrgombócot.
- Te?
- Nem. Egy jószívű ikertestvérem - közöltem vele, miközben feltűrtem az ingujjamat és lekaptam magamról a cipőm.
- De, de... Az ágak nagyon felül kezdődnek és...
Gondolom, az fagyasztotta drága életem torkára a szavakat, hogy egyetlen ugrással a kocsim motorháztetején termettem.
Azt hiszem, huszonöt éve nem másztam fára, de felettébb büszke voltam magamra, hogy kisebb akadályok legyőzése után sikeresen felkúsztam a közepére. Szép, lapos ágú darab volt. Olyanféle, amikre a gyerekek titkos búvóhelyet szoktak álmodni.
- Na, gyere, te macskák szégyene - nyújtottam ki a kezem az egyik terebélyesebb ágon görcsölő Perec felé. Szerencsére annál okosabb volt, mint hogy kikússzon az ág legvégére, így viszonylag könnyedén nyúltam a hasa alá. Rettentően meg volt rémülve. A kezemre kapott, de velem nem könnyű elbánni. Hogy nem sikkantottam fel, mikor a fa húsa helyett az enyémbe kezdett rémülten kapaszkodni, az talán csak annak tudható be, hogy Daniell lentről indexelt felfelé, és cseppet sem szeretném férfiatlan hímegyed benyomását kelteni, így hát eltűrtem a kezemben mind a húsz karmot. - Na, jól van, te ostoba dög - simogattam meg a fejét, mikor már félig biztonságban fogtam. - Remélem, egyszer és mindenkorra felfüggesztetted ezt a fajta tevékenységedet - vakartam meg a füle tövét, pillanatra szabaddá tett balommal. - Akkor most leereszkedünk. Kénytelen vagy bennem megbízni, mert magamhoz nem foglak, még a mellkasomat is kidekorálod. Úgyhogy tessék elviselni a hónalácsapást még pár pillanatig.
Nem szeretem az állatokat emberi tulajdonságokkal felruházni, de szerintem ez a kis szaros értette, amit makogok. Percek alatt lent voltunk és én átadtam Daniellemnek az ő legféltettebb kincsét és valóban úgy ölelte magához. Orrát a bundájába fúrta és jobbja híján arcával cirógatta legjobb barátját. Örültem, hogy fellélegzett.
Talán jobban megijedtem a kis dög eltűnésétől, mint ő maga. Nem, mert hiányzott volna az a bolhafészek... Féltem, mekkora lyukat csapott volna kedvesem most sérült lelkén az elvesztése. De mindegy. Megvan. Ez a lényeg.
Lehajoltam és nekiláttam, hogy visszavarázsoljam magamra a cipőimet. Fűzőre fogva vettem csak észre, milyen szép, püffedt karmolás nyomok éktelenkedtek a kézfejemen, s úgy az egész jobb karom alsó régióiban. Javarészt vörösre hurkásodott gyulladások csíklanak rajtam, de azért vérem is elég nagy intenzitással csepereg innen-onnan. Ez van, rántottam vállat és befejezve cipőm visszaoperálását, felegyenesedtem, hogy majdnem leorroljam a felettem álldogáló Daniellt. Emlékeim szerint méterekkel arrébb állt.
- Köszönöm.
Alig szólt a hangja.
- Ugyan... Tudod, hogy nincs mit.
- Ryu... - bekönnyeztek a szemei.
- Jól van, most már nyugodj meg. Megvan, semmi baja - simogattam meg macska által nem károsított balommal. - Egyet sem vesztett még a kilenc életéből - nevettem, hátha mosolyt bűvészkedek az ő ajkaira is. De nem.
- Nagyon megkarmolt? - nyújtogatta ki a nyakát a macska-bundából, hogy megleshesse sérüléseimet.
- Nem - nyújtottam orra alá arcomról ragyogó optimizmussal a kezem, hátha akkor elhiszi, hogy nem úgy fest, mint egy kaparófa. Ma nem vagyok valami meggyőző. Pár pillanat alatt felmérte, hogy kicsipkéztek, és már nyújtotta az ajkait.
- Ne butáskodj - húztam vissza jobbom. - Csupa vér leszel.
- Ironikus, nem?
- Mi, kincsem?
- Mind ezt csináljuk...
- Mit, Daniell?
- Perec... olyan, mint én.
- Ezzel vitatkoznék és hidd el, nem csak a szőr mennyiségében látom a differenciát.
- Nagyon félt... és...
- Daniell, nem kell...
- Azt sebezte meg...
- Kérlek... csss.
- ...aki nyújtotta a segítő kezet...
- Csücsök...
De nem tudtam tovább, s így, hogy szavaim nem akartak utat törni maguknak, inkább egy ölelést adtam. Neki és a szőrségnek, de csókot a feje búbjára csak Daniell kapott.
Percekig hagytam, hadd zokogja ki magát ingembe bújva. Hadd sirasson mindent, ami csak felvillan odabent, és köszönöm-imát rebegtem egy számomra ismeretlen felsőbb hatalomnak, s most kivételesen nem szerelmemért. Lelkem teljes fényével köszönetet mondtam, hogy nem ismerem azoknak az embereknek a kilétét, akik másfél hónappal ezelőtt voltak annyira gerinctelenek, hogy három az egyhez arányban nekiessenek éppen ecsetszünetet tartó kedvesemnek. Mert ha ismerném akár egyikőjüket is, akkor... Ijesztő és zsigereimben hideg rettegést ébresztő már maga a gondolat is, hogy mit lennék képes tenni vele.
Soha nem ártottam senkinek. Talán egyrészről - egy nagyon kicsi részről - ennyiben hasonlítunk Daniellel. Másképpen ugyan, de a kezeimmel én is teremtek, bár az én esetemben kevesebb a nemes cél és a tiszta törekvés. Igaz, néha megesik, de javarészt a pénz körül forog a dolog. Az én kezeim is adnak, és a gyomromba remegő jegességgel vájt a gondolat, hogy képes lennék segítségükkel nem csak „alkotni”, de rombolni, pusztítani... és még elvenni is.
Köszönöm, hogy nem ismerem őket.

Olyat tettem, amit harmincegynéhány évem alatt még soha és ez alatt nem az öreg futonon alvást, vagy a pléddel takarózást értem.
Feküdtem a talált ágyakon lazában pompázva, mellettem a másik futonon Daniellem ücsörgött, s köztünk a borzalmak hatására megőszült és lelassult kezes barivá szelídült Perec nevű macskafajzat. Én, az ágy és a macska szavak ritkán fordulnak meg egy mondatban, hacsak nem úgy hangzik a szerkezet, hogy „vidd az ágyról azt a büdös macskát vagy én úgy...” Szóval a ritkán szó helyett inkább a soha kifejezést használnám.
Nem szoktunk ilyesmit tenni, és ha lecsukódni vágynak majd pilláim, most is követelni fogom a szőrség elűzetését, de most még hagyom itt hemperegni. Fejem a karomon, másikkal a nadrágom zsebének cipzárjával játszottam, s figyeltem Daniell furcsán merengő vonásait.
Törökült. Térdén a méretes gipsz, balja a macska világos hasszőrében cirógat, s miközben a keze alatt vergődő „Perecicc” vígan dagonyál és sajnáltatja magát, kedvesem vonásaira kiült, hogy messze-messze szállnak kusza gondolatai.
- Az az ötletem támadt... - szusszantam fel, hogy lerángassam a fellegekből kicsit hozzám, majd hatásszünetet beiktatva hátamra gördültem, hogy bámulhassam a csodásan szürke, pókhálófedte plafont. - Szóval arra gondoltam, hogy megtaníthatnád ezt az elfuserált macskaszerzetet fára mászni. Szerintem hasznát venné még az életben. Lehet, hogy kellene neki mutatnunk egeret is.
- Rajzfilmeset? - pillogott rám.
- Nem. Szerintem ennek a kis vakaréknak egy pihe-puha plüss Jerry csak arra lenne jó, hogy tudna mit maricskázni. Igazit. Tudod, villantani párat az ősi macskahagyományokból ennek a kis újgenerációs hígvérűnek. Vehetnénk egy szürke kis pamacsot valamelyik állatkereskedésben, és megkérnénk, hogy ugráljon már egy kicsit a te Pereced rózsaszín orra előtt, és időnként csapkodjon a fejére az Elsőszámú Közellenség feliratú táblájával, amit a kezében szorongat.
Daniell felkacagott, és amíg én fürödtem a csilingelő szólamokban, addig a szőrmedvény hátrasunyt fülekkel talpra pattanva reagálta le gazdája hirtelen támadt jókedvét.
Daniell nevetett. Tisztán és hatalmas kedvvel, és egyetlen egy szusszanást sem engedtem magamnak, hogy minden egyes hangocska teljes valójában jusson el hozzám.
- Gyere, te gyáva - húzta közelebb az iszkirirajthoz pózoló macskát. - Igaza van Ryunek - dörgölte meg a cirmos fejet. - Kell neked egy gyorstalpaló macskaságból. Holnap elkezdjük. Első leckeként szépen megmutatom, hogy kell bútoron körömélesíteni.
Ha nem kaptam volna rá a tekintetem, akkor is tudtam volna, hogy ezt már nem a hegyes füleknek suttogja. Ez már nekem szólt.
- Igen. Aztán a következő lecke Dr. Ishigorou Ryu előadásában érkezik majd. A rövid, de annál tartalmasabb, röpke pár perces tréningen feltárom ama teóriám, miszerint az ember, jelen esetben a macska, ne állítson magának korlátokat. Hagyja szárnyalni fantáziáját és magát is... a csukott ablakon keresztül.
Újabb hahota és én ismételt boldogságfürdőt vettem a hangjegyekben.
Aztán már a döbbenettől nem tudtam megszólalni. Kedvesem egy szempillantás alatt elzárta mosolyát. Kissé oldalra billentette macskát ölelő karcsúságát és száját a sajátomra szorította. Tétován fogadtam az érintést, de őt ez nem zavarta meg. Azt hiszem, sejtette, hogy így teszek majd, de nem törődött értetlenségemmel. Nyelve ajkaim közé lopta az édes nektárt és abban a pillanatban, ahogy forró nedvességét megkaptam, már engem sem foglalkoztatott saját bizonytalanságom.
Nem visszacsókoltam. Én... én nyeltem azt a csókot. Ittam magamba nyelvének bársonyos hullámzását, szívtam nedves érintéseit, én habzsoltam minden cseppet, minden ragacsos dörzsölést, minden egyes légvételt, ami orrából távozva bőröm langyította.
Arra eszméltem, hogy felültem. Bár nem tudom, mikor és azt sem sejtem, hogy hogyan, mert száját szempillantásnyi ideig sem engedtem, de... ülve találtam magam. Két, futonon támasztó tenyerem adta szilárdságom, hogy élvezhessem a csókját és én pontosan ezt tettem. Órák rohantak tova... vagy ha hallgatok józan eszem meglehetősen halk duruzsolására, csupán percek szaladtak el, mikor zihálva szétváltunk.
Nem ment messzire. Orra hegyét az enyémnél hagyta, hogy ne maradjon magányos. A heves csatában szám sarkában megülő apró nyálcsepp kiserkent és végigrohant a bőrömön. Éreztem, hogy arcomon szaladt, majd megállt állam vonalán és én nem gyilkoltam meg tenyeremmel, mert... ha elveszem őket a talajról, ki tartja meg reszkető egészem?
Daniell megmozdult. Orra oldalát finoman dörzsölte az enyémhez. Éreztem bőrén az alig pelyheket, és viszonoztam bohó játékát, minek célját tudtam jól. Addig is maradjunk ennyire közel, míg levegőt harácsoló tüdőnknek nyugszik szüksége. Még egy pár morzsoló mozdulatot kapott az orrnyergem, majd bőre centikre elhagyott. Államra hajolt. Szájának párás húsa finoman zárt bőrömre, visszalopva a részben sajátja cseppet, majd követve egyenes vonalát, visszatalált az ajkaimhoz, de most... más volt. Lassú. Tán olyasféle tétova, mint az enyém alig pár perccel ezelőtt. Óvatosan érintgetett a selymesen nedves szájacska, gyengéden tudakolta, kérek-e még ambróziájából.
És én kértem. Még a nyelvéből, többet az ízéből, a fogai keménységéből, langyos csúszósságából, feledhetetlen esszenciájából... Én kértem még.
Egyre közelebb húzódtam. Kezeim szépen araszoltak fel, mígnem már térdei mellett támasztottam, és próbáltam finom erőszakkal hanyatt dönteni. Akadályba ütköztem.
- Várj...
- Hogy én mennyire... - szájától elszakadva suttogtam az ajkai közé - ... mennyire nem akarok várni...
- Csak amíg kiviszem a macskát.
- Tudom, hogy most lehet, hogy leesik az állacskád, de... nem érdekel a macska - búgtam a fülébe. - Te érdekelsz, egyetlenem, de te nagyon. A bolhafészek meg úgyis szuszog és...
Na, ebben a pillanatban hallottam meg a dorombolást, meglehetőst közel a fülemhez. Daniell felnevetett.
- Kiviszem.
- Nenene! Ne menj! - nyüszítettem az ajkai közé és ő mégis talpra kászálódott. Vágytompa szemekkel figyeltem, ahogy baljával a térdét csapkodja és a kis hülye startot vesz és utána üget. Kimentek az ajtón és maradtam én kínok között a régi futonon. Biztos voltam benne, hogy öltájban pár másodpercen belül cafatokra robbanok, s kezemet lecsúsztatva, rövid helyzetfelmérés után meg kellett állapítanom, hogy sokkal súlyosabb a helyzet.
Cserkésző vadállatként néztem az ajtót, hogy abban a pillanatban, hogy akár hajszálaprót is rebben a kilincs, én felugorjak, odasprinteljek, karjaimba kapjam és a magamévá tegyem akár ott, azon a szent helyen, ahol állunk... Aztán saját, takarót türelmetlenül markoló kezeim látványa más gondolatjátékokra is ösztökélt.
Borzalmas nap ér mindjárt véget, de az, hogy az óra elüti az éjfelet, azzal csak a szombat lesz mögöttünk, nem a múltunk vész semmibe. Fájó vallomások és kínnal vegyített történések egymásutánja űzött minket idáig, és én úgy készülök visekedni, mint egy vadbarom. Na, szép. Gratulálok, Ryu, a diplomáddal meg töröld ki a... sarokból a pókfonalakat.
Tenyerembe rejtettem az arcom és próbáltam kibogozni az érzéseim csomórengetegét. Kilátástalannak tűnhet magunk ellen hadjáratot folytatni, és el kell árulnom, ez nem csupán a látszat, a dolog valóban reménytelen. Fájt hallanom a szavait, és bélyege ég a szívemen, ha beengedném őket a lelkem legmélyére, valószínűnek tartom, hogy szűkölve vergődnék, amíg belülről fel nem fal a fájdalom. Így inkább... csak tudom. Tudatában vagyok, de nem turkálok könyékig a történésekben. Még így is sajog a tény, hogy nem bírt rám nézni, hogy viszolygott az érintésemtől, hogy saját testétől szabadulni vágyott, hogy felébredt benne a gyűlölet, de nem gondolok bele. Nem gondolhatok, mert ha mindketten zokogunk, hogy adunk támaszt egymásnak? Két bizonytalan kéz összefonva nem ad szilárd talajt a lábunk alá.
Egyetlen mély levegő. Te jó ég, hányszor csináltam már. Egyetlen új oxigénkorty... Mintha az elhasznált léggel együtt ki tudnám fújni a hallottakat. Fél nap alatt nem válthatom meg a világot, pár óra nem elég, hogy Daniellben halványuljon az az éjszaka. Nem csak a teste, lelke is elszenvedett megannyi sebet és így, hogy már teljes a kép, akárhogy is nézzük, ha még a saját kezem nincs is benne, a kiváltó ok mégis én magam voltam. Én, és amit hordozok.
A „legtisztább érzés”. Groteszk, hogy azzal vágyom gyógyítani, amiért sebezték. Humornak is legfeketébbike a gondolat, hogy az egymás irányába táplált érzésekkel akarom újra életre simogatni, mikor pontosan azért kínlódik ebben a helyzetben, mert engedett a szívének... engedett nekem.
Akkor most mit is adtam neki? Eddig meg voltam róla győződve, hogy a mi szerelmünk az élet egy játékos csodája. Hittem, hogy amit adok, azzal boldoggá teszem, s csak reméltem, megközelítem annak a mértékét, amit ő nyújtott nekem akkor, mikor átadta a szívét. Akkor most? Áldás vagy átok?
Ha lánygyermekként jöttem volna erre a világra, nem lenne kérdés a csodánk léte. Akkor nem követelne választ, jutalom vagy büntetés, nem kellene felelet rá, csoda vagy rontó bűbáj. Akkor harmatszín lenne a kép, s látnám, mint ahogy körülöttünk mindenki tudná, hogy mi ketten a sors akaratából találtunk egymásra. De így?
Amióta megismertem Daniellt, van egy ostoba gondolatom. Ott úszkált a lelkem a nagy végtelenben. Egész voltam. Teljes, úgy ahogy vagyok. Aztán egy gondolat életre hívott, s én mentem, de illékony, ködszín valóm egy darabja odaát ragadt. Talán varázs fogta ott, tán ostoba véletlen, de erre a világra már csorbán érkeztem. Tudtam, hogy hiányzik. Tudtam, hogy már nem vagyok egész. Kellett az a darab, hogy újra teljes legyek, hogy ne érezzem az örök hiányt, s ahogy teltek életem napjai, egyre jobban távolodott a remény, hogy meglesz az elveszett részem.
Nem tudtam, hogy világra jött. Nem tudtam, hogy ugyanazt a talajt koptatja, amit az én lábaim is érintenek. Talán számtalanszor el is sétáltam mellette, tán tudtom nélkül érintettünk egyazon aprópénzt vagy néztünk szökőkútban foglyul ejtett víztükör mélyére, de nem is sejtettem, hogy Ő az... Addig a pillanatig, amíg a Daniell nevű csoda be nem viharzott az életembe. És bár lassan, de rájöttem, megleltem a hiányzó felem. Ő minden, ami én nem vagyok és nem is lehetek soha. Ő maga a színtiszta Csoda. Hiszem, hogy érte születtem, és hogy ő miattam van ezen a világon. S hogy miért vagyok ebben ennyire biztos? Fogalmam sincs. Érzem. Vele vagyok egész, és ő velem teljes. Minden sejtem tudja, minden zsigeremben ott zsong, vele lehetek csak saját magam. És ha tudom én, és tiszta előtte is... Másnak miért nem az? Másnak miért bántja a szemét? A saját apám miért volt képtelen a boldogságom akarni? A tulajodon édesanyám, aki az életemet adta, hogy volt képes elfordulni tőlem, és az övé miért képes töretlen szeretetet adni?
Egyes embereknek megadatik a varázs látása, míg mások vakok maradnak a szépre egész életükben? Lehet, hogy van, akinek a lelke nem nyílik ki, hogy lássa, tapasztalja, érezze, megkapja azokat a melengető dolgokat, mit birtokolnak azok, kik hatalmasra tárják dobogó szívük képzeletbeli ajtajának szárnyait? Vannak, akik befogadják a fényt, s vannak, akiknek elég, ha homályban vegetálnak. Daniell szélesre nyitotta azokat a nem létező táblákat s a beáramló ragyogással halottszürke gomolyagok is becsalták magukat, s most hét lakatra kattintaná és kizárná még azt is, akinek minden vágya egy csücsök a szívében. Nem óvhatom meg egyedül és egy ilyen világra nem számíthatok, hogy őrizze gyermeki tisztaságát.
Mit tehetek akkor én? Hm. Talán... megpróbálhatom megmutatni, hogy a tárva-nyitva és a vesztegzár között színes még a paletta. Ha elhiszi nekem.
Tudom, hogy eddig fájt és ezt most hirtelen nem moshatta el négy hétig érlelt könnyeinek zápora. Nem hiszem. Nem hihetem, mert ilyen nem létezik. Ha egy nappal ezelőtt megvolt az érzés, akkor most is megvan, talán ami változott az az, hogy rájött, hogy a dolognak van tétje. Tán mindketten ráeszméltünk, mi forog kockán. És ha így van, Daniell hatalmas lépést tett előre, egy bátor és határozott lépést. Az én dolgom, hogy tartsam vele az iramot, hogy belekapjak a karjába, ha gödörbe lépne, nem pedig, hogy előtte loholva akadályozzam őt. Nem az, hogy színleljem, viselkedhetek úgy, mint annak előtte, hogy követeljem tőle a régi Daniellt, hanem... hogy segítsek ébreszteni az újat.
Halálra váltan kaptam oldalra a fejem, mert csak most jutott el az agyamig a hajamba bekúszó öt karcsú ujj ténye. Daniell mellettem feküdt és összevissza tincseimet szeretgette.
- Azt hittem, sosemnem veszel észre.
- Ne haragudj, csak kicsit... elkalandoztam.
- Tudom.
- A macska?
- Bekattoltam az egyik szobába.
- Az... Az jó.
Túl hirtelen rántott vissza és most egyszerre nem tudtam, mit kéne mondanom, hogy kezdjek bele... És vagy a sorsnak, vagy Daniellnek hála, nem is kellett döntenem. A számra hajolt. Ugyanott folytatta, ahol pár pillanattal ezelőtt befejezte. Megint hívott, babonázta a számat. Felültem, mert láttam, nehezen hajol hozzám, támasztás nélkül kicsit suta, de ki ne lenne az, így felkeltem.
Annyira tisztán vibrált még elmémben a gondolataim nyoma, hisz sorra vettem mindent, és mégis... Ahogy megkaptam a száját, újra éledt bennem a vágy... a testére... Az egész valójára. És a kábulat sötét homályba készült veszejteni a józan eszem.
Játszottunk egymás ajkaival. Pajkos harapásokat, majd egyre mélyülő, egyre nedvesebb csókokat váltottunk s mikor újra enyém lett egy nyilallásnyi fény a jelenből, azon kaptam magam, ismét ledönteni készültem. Elemeltem a szám azokról a puhán simogató ajkairól.
- Daniell, én...
- Mi? - kérdezte, míg balja kiigazított egy kócos tincset a szememből. Tán úgy hitte, ezért nem nézek viharszürke íriszébe. De nem ez volt az ok, hogy kerültem a tekintetét...
- Életem...
Vállának völgyébe támasztottam tüzelő homlokom, de így sem volt könnyebb. Orromba kúszott az illata. Pólója anyagán át is utat talált magának bőrének eszenciája. Próbáltam legyűrni a késztetést, de én... nem vagyok olyan erős. Nem születtem sem hősnek, sem szentnek, én... Nekem a számmal kellett érintenem. Nedves nyomot hagyni a puha pamuton, alatta érezni testének forróságát.
- Ha... a kezembe adod a kormányt, én a folyónak hajtok, Daniell. - A torkom kiszikkadt. Homokot krahácsoltam, s így hogy beszéljek tisztán? - Nem hiszem, hogy képes leszek... mérlegelni, hogy... mit vársz kapni tőlem és mi az, ami nem... esik jól és én... azt hiszem, elveszteném a fejem. Sőt... - arcomon már szinte parázslani éreztem a szövet alatt vágytól izzó bőrt - azt hiszem, már most sem vagyok ura önmagamnak... - Kezem a combjára csúsztattam. Tisztán éreztem a farmer durva anyagának mindegy egyes rostját, úgy markoltam a húsára. Hüvelykujjam tompa köröket rótt a ruganyos test fogását követelve magának. - Hiányoztál. - Sírásra emlékeztető csuklással siklott hangom a felszínre. - Nem csak a lelkemnek a mosolyod, a szavaid... A testem is üvöltött érted, egyetlenem. Nem tudtam megmagyarázni neki, miért kell nélkülöznie téged, hiszen én magam sem értettem a miértjét. De már... De ő ezt azt hiszem, nem akarja megérteni, és ahogy most érzi, hogy itt vagy... hogy csupán pár mozdulat és birtokolhatna... mohó lett és félek, a falánksága nem ismerné a mértéket. Daniell...
Hangom megtört, mikor szám már valósan bőrét érintette. Szavaim értelmének halovány fonala elszakadt abban a pillanatban, amikor a pólója körkivágásán keresztül megleltem Hozzá az utat.
- Te jó ég... - vettem ajkaim közé a leheletnyit kidudorodó ér domborát - ...még mindig édes - született halovány mosoly ajkaimon, mikor nyelvem belekóstolt hófehér húsába... Majd újra jött a fény. - Látod? - kaptam fel a fejem, hogy hullámosra ráncolt bársony homlokának dönthessem sajátom. - Értesz engem, Daniell? - Már-már szinte csak ziháltam. Lehelete viszontcirógatott. - Ne add a kezembe a gyeplőt, mert nem tudnám megbocsátani magamnak, ha hibáznék. És hibáznék, hidd el nekem. Túlságosan akarlak ahhoz, hogy mérlegelni tudjak. Ugye... ugye értesz, életem? - néztem a vörösre gyötört száját, hátha távozik selymükről a válasz, de a résnyire nyílt ajkak közül csak langyos levegő volt, ami előtört.
Remegni láttam azt a hamvas bőrt. Szomjasan könyörgőnek. Hogy csak a képzeletem játszott velem, vagy valójában így volt-e, arról fogalmam sincs, de én... ismét rámartam, hogy pillanatnyi szenvedélyes összecsapásban birtokolhassam. De a fejemben zörömbölő hang nem hagyta elnyomni magát, így a szempillantásnyi gyönyör után zihálva szakadtam el tőle.
- Francba - nyögtem fel, egy keserű kacajjal nyugtázva saját önuralmam nemlétét. - Francba - ismételtem nyomatékosításként, bele egyenesen abba az álomszép, viharszürke szemébe. - Francba. - Harmadszorra mosolyt csaltam a vonásaira, nem a fanyar fajtából. - Szánalmas, mi?
- Nem - simította balját tüzelő bőrömre, s én úgy hajtottam tenyerébe az arcom, mintha jeges borogatás enyhítő hűsét várnám tőle. Pedig tudtam, hogy jobban fűti majd vágyamat, s lehunyt szemmel mégis úgy ittam az érintést, mintha gyógyír lenne bizonytalanságomra, akárha csitítaná a lelkemben dúló hurrikánt... Mintha képes lenne zabolázni testem szükségét, pedig tudom, hogy csak olaj a tűzre. - Nem szánalmas. Ryu, én...
- Akkor segíts - súgtam tenyere puhájába.
- Vak vezet világtalant féle akció lenne - nevetett esetlenül.
Aztán a következő pislogással furcsa határozottságot kaptak a vonásai. Tenyere mellkasomra kúszott, elfojtottan nyögtem az ujjai alatt, pedig nem érezhettem közvetlenül. Közénk tolakodott a pólóm anyaga. Finom erőszakkal tolt hátra és én engedelmesen elnyúltam az öreg futonon.
Rajtam hasalt. Perzselő, hófehér bőre makulátlan valójában lüktetett a sajátomon. Öle finom, körkörös mozdulatokkal masszírozta az enyémet, megadva nekem kőkemény vágya érzését. Combjai szétvetve fogták csípőmet szoros satuba, s én nem tehettem mást, mint viszonoztam úgy, ahogy képes voltam rá.
Tenyerem alatt izzott hószín teste. Vállának gömbjét haraptam lágyan fogaim közé, ádámcsutkáját csókoltam, simogattam. Lapockáján szaladtak végig ujjaim, gerince szabályos vonalán játszottam. Hol karját cirógattam szinte félszegen, hol gyöngéden szorítottam markomba kívánkozó kerek feneke ruganyos húsára, vagy csak szelíden babráltam tarkója karcsú ívén, borzoltam a megtépázott mézszín tincseket.
Szavaimmal becéztem, betűkkel cirógattam bőrébe, amit érzek, amire vágyakozom, amit gondoltam, hogy hallani szeretne. Azt hiszem, szenvedély homályosította érzékekkel többször vallottam szerelmet rajtam hasaló kedvesemnek, mint tettem az első éjszakánkon.
Néha... pár zavart pillanatomban rám tört a féktelen vágy, hogy felborítsam rendezett koreográfiánkat és egyetlen heves mozdulattal magam alá vonjam Daniellt, hogy testének rontsak, hogy végigcsókoljam minden egyes centiméterét csodálatos, kecses valójának, hogy harapjam, szívjam, gyötörjem, tehetetlen, vágyzsongatta vergődésre ingereljem őt, s ezzel magamnak is megadjam az óhajtott gyönyört. Hogy... tövig merüljek benne, hogy megkapjam szűk forrósága puha szorítását... De uraltam a testem. Vagy Daniell tette ezt? Fogalmam sincs, de bármit is kívánt cselekedni azon felem, ami most kielégítést remélt egy hónapnyi őrült vágyakozás után... bensőm másik része mégis szorosan fogott.
Csukott szemem néha elhagyta szemhéjam békés, árnyat nyújtó menedékét. Hol, hogy figyelje csókunkba mélyedt szerelmem mámorral bódított vonásait, hol hogy szürkeségével találkozzon, s cseréljen perzselő pillantásokat.
A durva gipsz még mindig a mellkasomnak feszült, de nem zavart. Önkéntelenül simítottam végig rajta, hisz alatta is Daniell része pihen, és ostoba gondolat, de nem akartam kifelejteni. Láttam, hogy észrevette. Láttam különös tettem-re arcára varázsolódott furcsa egyveleget. Ha az életem múlna rajta, sem lenne szavam rá. Egy nem. Bizonytalan? Értetlen? Hitetlen? Kételyektől szenvedő? Bűntudatban őrlődő? Dühös? Megrendült? Ellágyult? Zavart? Szeretetteli? S hogy fér mindez egyetlen pillantásba? Nem tudtam megfejteni. Nem volt alkalmas az idő.
Nem én voltam, aki meglépte a következő lépést, hiszen kérésem pontosan erről szólt. Haladjunk az ő akarata szerint.
- Tessék.
Párás lehelete megborzongatta fülem árnyalatnyi pihéit. Tenyerembe csúsztatott valami hideget... Azt a tejszín krémet, minek az illatát lehunyt szemmel itta a bőrömről, ahányszor lefekvés előtt bekentem a kezem. Azt a krémet, amit ha használtam, ujjait dörzsölte a kézfejemhez, hogy lopjon az érzésből... Azt a krémet, melynek imádott mandulaaromáját pár hete már képtelen volt elviselni. Néztem a kezemben tartott tejkaramella színű tubust és felvillant egy alig hetes éjszaka. Azt mondta, mossam le, fáj tőle a feje. Túl erős a szaga. S most itt pihen a kezemben. Ő adta nekem. És tudom, miért. Értem az okát, s sokkal több, mint hogy segítsen nekünk... Ez annál több.
Gyengéden lazítottam el, finoman, nem ugorva át egyetlen lépcsőfokot sem. Nyakamba dőlve nyögdécselt, s segített a kezemre. Már nem siettem sehova, nem űztem a robbanást. És mikor finoman, túlzott lassúsággal testébe vezetett, már mást éreztem, mint sürgető szükséget. Többet, mint vágyat, hogy hajtsam a beteljesülésem és okozzam az övét. Magába fogadott és én nem számoltam, hányszor tette már, de... ez most más volt. Nem csak egy aktus. Nem egy olyan intim pillanat, mit a szerelmünk adott nekünk. Nem mondhatom, hogy szeretkeztünk, bár e nemes szó együttléteink mindegyikére elmondható. De most szürkeségeiben elveszve máshogy láttam.
Nem szex. Ez egy ajándék.
Egy rítus, amit nekem szentel, egy szertartás, amit miattam végez. Hogy bizonyítsa, akar. Akar engem ugyanúgy, mint előtte, bármi történjék. Most ennek járta táncát. Karjai mellkasomnak feszülve segítették, homlokán verejtékcseppek gyöngyöztek, sósságukból ajkaimra is jutott jónéhány édeskés gyöngy. Szemei szerettek, szája némán ígért nekem.
Vonásain lassan úrrá lett a kéj, homlokára puha redőket hímzett, ajkának vonalát görbült fintorba rántotta.
Nem tudom, mi ütött belém. Lendületemtől kissé meglepődött. Felültem vele. Ölemben tartottam egyetlen hosszú pillanatig, majd csípőm folytatta az ütemes hullámzást, kezem újra felvette teste tempóját. Nem ragadtam el tőle a kormányt, csak... közelebb akartam tudni. Balja a hajamban reszketett, dúlta, markolta sötét tincseimet. Én nyakába szuszogtam a nevét. Alig segítséggel juttattam újabb és újabb szédítő ingerhez.
Egyszerre kiemelte drága arcát csapzott tincseimből. Már nem csak bőre, viharszín tükre is szórta rám keserédes cseppjeit. Úgy néztem fel rá, mint egy reményt nyújtó fénysugárra tekint, kit arra kárhoztattak, hogy életét örök homályban élje le. Hisz az is. Az én éltető ragyogásom. Könnyei sajátjaimat ölelve hulltak alá állam dombjáról s haltak el a semmiben.
Egy utolsó ringó mozdulat a gyönyörbe segítette. Gerince homorú ívbe feszült, torkából értelmenincs nyögés szakadt a felszínre. Markoltam Daniell kéj ostorozta testét, s az ő arcán átviharzó élvezet látványa nem csak a szomjazott véget adta meg nekem.
Percekig tartottam a szoba homályában. Hallgattam hol halkan szaggató, hol hangos, szívet mardosó zokogását, de nem próbáltam csitítani. Gyengéden szorítva simogattam borostyán haját, derekamat ölelő márvány combjait, hátának langyos bőrét, s nem kértem, hogy zárja el könnyeit. Azt suttogtam, hogy zokogjon, hisz tudtam, honnan erednek az átlátszó cseppek, tudtam miért születik sok száz halvány, harmatszín igazgyöngy.

Elhaló hangfoszlányra ébredtem, mint teszem idestova több mint harminc napja. Tán ennek köszönhető rutinom. Másodpercek sem kellenek teljes ébrenlétemhez, s józanságom is szemhéjam felkattanásával ocsúdik.
- Daniell... - fogtam kezembe az arcát. Van, amikor elég. Most nem érezte meg, hogy visszahívom rémálmaiból a valóságba. Görcsben fetrengve, verítékben úszva, könnyei tengerében hánykolódva gurguláztak torkát markodó, érthetetlen szavai. - Életem - ráztam meg óvatosan a vállát. - Daniell, ébredj. Dany... - Odahajolva karomba fogtam, fülébe suttogva ringattam vissza a szoba homályába. - Ébredj, kincsem. Hallod? Gyere vissza.
Ezt nem lehet durván. Nem üvölthetem fel erőszakosan rángatva, mert csak jobban megijesztem.
A szűkölés nem csitult. Hogy teljes valójában itt van velem, azt karjai árulták el nekem. Remegve markolta a hátam, hallgatta susmorgó szavaimat, majd hirtelen elengedett. Kihámozta magát ölelésemből és talpra ugrott. Utána akartam kapni, hogy ne rohanjon el, hiszen...
Kilincs öreg kattanása és az ajtó mégsem csapódott be durván mögötte. Másodpercek nyomasztó némaságát kaptam, mire felcsendültek a szavai.
- Mindjárt jövök, csak... megnézem a macskát. Rendben?
- Rendben.
- Ryu...
- Életem?
- Ne aludj el nélkülem.
- Ígérem.
- Sietek.
Még jégvirágos a lelke, még deres mosolya, de megcirógatta a tavasz melengető tenyere. Ébredezik. Eloszlik a hamis kristálytakaró. Enged a fogvatartó, hidegkék burok.


Olvad jégkirályfim.

~ folyt. köv. ~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése