2014. január 9., csütörtök

F.A. - A túlélő 7.fejezet


Láttam rajta, hogy még az ő edzett lelkének is sok volt, ahogy kinézek. Tele voltam sebekkel. A bal vádlimon egy egész mély vágás szaladt végig, ugyanígy a vállam is elég csúnyán megsérült. De ez csak a jéghegy csúcsa. Kisebb-nagyobb foltokkal, ütődéssekkel tarkított burkolatom horpadt volt és elhasznált. Ha kocsi lennék, roncstelepen volna a helyem. Lehorzsoltam mindkét térdemet, könyökömet. A homlokomat két öltéssel varrták, hála egy márkás cipő gyöngéd talpának, a szám széle is heges volt. Lila, barna és zöld színekben játszott a bőröm és ami kívülről nem látszott, iszonyatosan fájt minden porcikám.
- Mit csináltál? – nézett, úgy tűnt, keres egy hüvelykujjnyi helyet, ami se nem sérült, se nem színes. Ami még olyan, mint lennem kellene. Ami hasonlít arra a puha barackszínre, amit utoljára látott.
- Szabadesés. Háremhölgynek öltözve. Azt úgy kell, hogy…
Elhallgattam, mert rájöttem, valószínűleg feleslegesen koptatom a számat, ez afféle költői kérdés lehetett. Halk voltam, a szobán ülő félhomályhoz illet a tónus. Ültünk a futonon. Egészen eddig szinte semmit nem mondtunk. Kiléptünk a kórház ajtaján és némaságba burkolózva csak vitt a lábunk.
– Mindent tudsz, igaz?
Bólogatott.
- Mindent.
A mélybarna szempár rejtette előlem a gondolatait.
- Azért… - Azon kaptam magam, hogy tördelem az ujjaimat. - …meggyónjak?
- Semmi szükség rá – rázta meg a fejét.
- Szóval… Mindketten tudjuk, hogy az elefánt itt van a szobában, csak úgy csinálunk, mintha nem látnánk?
Ironikus fintor jelent meg a szája szegletében, egy túl jól érthető villanással pontot tett a végére.
- Ha tudtam volna, milyen irányba megy majd ez az egész…
- Ne vetíts. Akkor is belementél volna – morogtam és ő elnézett. Egy kis némaság megint helyet kért közöttünk. Tekintetébe vissza-visszatért a döbbenet, ahogy figyelte, hogy sikerült elintéznem magam. Nem csak az elmúlt napok termését látta.
- Lefogytál.
- Ha nem eszel, lefogysz – foglaltam össze és nem tudtam miért, egy méterről néztük egymást.
- Kijima lelkére kötöttem, hogy vigyáznia kell rád.
Vad vigyorom nőtt belegondolva abba, minek tettem ki azt a szerencsétlent az elmúlt hónapok alatt. Csak elképzelni tudtam azt, milyen stresszben élhetett, amíg azon dolgozott, hogy ne nyiffantsam ki magam.
- Meg akartam halni.
A csöndes szobára most kegyetlen hallgatást hozott a vallomásom. Nyersen kimondott gondolat volt a maga minden súlyával.
- Tudom.
- És azt tudod, hogy hajszál híján bejött? – Bólintott. – Mit csináltál volna, ha sikerül?
- Megöltem volna Kijimát – felelte velősen.
- Mit segített volna az rajtam? – grimaszoltam rá.
- Semmit, de én minden körülmények között betartom a fogadalmaimat. Az ígéret szép szó.
- Legalább nekem szólhattatok volna. Legalább én…
- Csak Kijima tudta. Így voltál a legnagyobb biztonságban.
- Megint ez a merev szöveg! Néha szabályt kell szegni, ha másért nem, azért, hogy nekem jó legyen, miért nem segítettél? Miért hagytad, hogy döglődjek, hogy azt higgyem, elvesztettem mindent, amiért éltem, miért engedted, hogy úgy ébredjek fel minden reggel, hogy azt kívánom, bár a mai nap lenne az utolsó a tetves…
Újfent sírtam és szidalmaimat ő szilárdan állta. Talán mert tudta, igazam van, vagy ha nem is, de megértette, mit érzek.
– Egy utolsó rohadék vagy.
Összeszorított szájjal szűrtem addigra már zokogva.
Nakazawa Akira átölelt. Még mindig annyira irreális volt. Biztos vagyok benne, hogy csak idő kérdése és visszatér cinizmusa és kőkemény álarca, de most más volt. Minden egyes mozdulata, minden gesztusa vajpuha. Hozzám se mert érni. Ujjai a bőröm felett szaladtak, nem is érintett meg, csak tenyere melegét éreztem. Magamhoz húztam, de vonakodva jött. Szerintem úgy gondolta, csak némi kötőszövet tart össze és egy óvatlan mozdulattól darabokra zuhanok. Talán nem sokat tévedett. Olyan helyeken fájtam, amiről eddig nem is tudtam, hogy léteznek és bár sajgott és pulzált minden darabom, úgy gondoltam, az egyetlen, amitől elmúlhat, a testének súlya. Alig kaptam levegőt, de nem a nekem feszülő erő préselte ki a tüdőmből az oxigént. Atomjaimra robbantam az ölelésében és mégse, soha, életem egyetlen pillanatában sem voltam jobban élő és végre teljes egész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése